Nå kan vi stolt presentere Egge historielags Årbok 2020!

2020 har på mange måter blitt annerledesåret, men vi i Egge historielag har som vanlig jobbet med vår tradisjonsrike Årbok. Det som imidlertid har blitt annerledes er at boka har blitt tykkere og mer innholdsrik en noen gang tidligere. Boka har nettopp kommet tilbake fra trykkeriet og teller 152 sider med lokalhistoriske godbiter – historier og bilder fra våre nære fortid.

I år har vi satt ekstra fokus på hva som skjedde i Egge da grenda plutselig ble en del av krigen og havnet i krigssonen mellom tyske, engelske og norske soldater.

At krigen ble skjebnesvanger for mange er den tragiske historien om Alvhild, Inge og lille Guri dessverre et eksempel på. Vi har også fått tilgang til bilder som den dyktige hobbyfotografen Albert Ranheimsæter tok i Steinkjer de glade frigjøringdagene i Steinkjer 8. mai 1945 – de står i lysende kontrast i forhold til de dramatiske evakueringsbeskrivelsene fra Skistua på Byafjellet fem år tidligere.

I Årboka 2020 kan du blant mye annen også lese om August Billdal (86) som ble den siste fyrvokteren på Eggebogen, Kalksteinsmølla på Sunnan, Kringsjå i Egge, Sølvkransen fra Fredrikke Marie Qvams begravelse, Eggespeidere på landsleir, Skaftholøksa fra Fossem, Husmannsplassene i Gjævransmarka med registrering av gamle stedsnavn, Per Eivind Benum som omkom i flystyrt, opptøyene i Egge kirke, Torenstua, Knut med buen og om et avgørende møte på Asphaugen natt til 4. mai 1940.

15. august var det 120 år siden Steinkjer opplevde sin første bybrann; «Befolkningens opførsel under og efter branden var beundringsværdig. Bare de unge kvinder syntes under branden at have mistet ligevægten; de kom løbende i meget mangelfulde toiletter og med fortvivlelsen malet i sine ansigter. De blev dog ogsaa rolige tilsidst, og da branden var forbi skulde ingen kunnet se paa befolkningen, at en ulykke havde rammet stedet». Siv Gøril Brandtzæg gir oss et innblikk i «Den store ildebrann på Stenkjær» sett gjennom skillingsvisen foridlingsbudskap.

Selv om boka har blitt tykkere skal det ikke føre til at kamforet blir smalere. Årbok 2020 koster det det samme som i 2019: 200 kroner. Hvis du ønsker å være medlem av Egge historielag koster medlemskap inludert årbok 300,- kroner.

PS! Når boka har blitt tykkere, blir utgiftene med å sende boka i posten litt dyrere. Egge historielag tar litt «støyten», og deler kostandene med ekstra porto.

Her kan du bestille både Årbok, kalender og medlemskap: