Da «Fjellmann» havarerte i Steinvika

Hva som egentlig gikk galt ombord på den relativt store lastebåten er usikkert. Helt sikkert er det imidlertid at det 256 tonns store lasteskipet bommet på skipsleia og dundret langt opp i fjærasteinene i Steinvika.

På et eller annet tidspunkt gikk manøvreringen galt og båten stevnet rett inn mot land med et brak den 19. april i 1971. Uheldigvis var storfloa på sitt aller største og nesten med det samme M/S «Fjellmann» grunnstøtte begynte sjøen å felle av rundt båten. Mannskapet skjønte umiddelbart faren og gjorde ett forsøk på å få båten flytende for egen maskin, men de hadde ikke sjans. Før klokka ble 05.00 om morgenen, i overkant av to imer etter landkjenningen sto hele båten nærmest som i en tørrdokk – bom fast og helt uten vann under kjølen.

M/S «Fjellmann» var innleid av Innherred Dampskipsselskap og gikk i fraktruter mellom Trondheim og Steinkjer da uhellet skjedde. På havna i Steinkjer lå allerede fraktebåten «Kjell-Oskar» fra Sortland. Skipperen på denne båten fikk med seg hva som skjedde med« Fjellmann» og kastet loss, tok med egen sleper om bord og gikk ut for å hjelpe havaristen. Men forsøket på å hjelpe gikk ikke godt for nordlendingen heller. Mens «Kjell-Oskar» forsøkte på å feste «Fjellmann» i slepet viklet trossa inn i propellen og trakk med seg «Kjell-Oskar» inn i fjæra. Her ble den også stående – men heldigvis ikke lengre enn til floa kom tilbake. Da kunne den putre uskadet ut for egen maskin. M/S «Åfjord», som også var innleid av IDS kom til stedet på formiddagen og fikk berget av noe av godset inkludert den splitter nye traktoren som skulle leveres i Steinkjer.

Sammen med Taubåten «Lyr»forsøkte «Åfjord» å trekke havaristen av grunn uten å lykkes. Dermed måtte 100 tonn kraftfor losses manuelt fra«Fjellmann» før man gjorde et nytt forsøk på å trekke båten av grunna. Med betydelig mindre tonnasje om bord klarte «Lyr» å trekke ut båten ved neste flo, og heller ikke «Fjellmann» fikk veldig store skader etter det tøffe sammenstøtet med fjæra.

M/S «Fjellmann» ble etter hvert en viktig båt for Innherred Dampskipsselskap som i 1971 så slutten på et eventyr som hadde vart i over 100 år. Båten ble først innleid som arvtaker etter M/S «Steinkjer» som var solgt til Bergen i 1972. Deretter gikk den i IDS sin rute mellom Steinkjer og Trondheim fram til 2. august 1977 da rutetrafikken på fjorden ble lagt ned for godt. M/S «Fjellmann» fra Bjugn ble på denne måten det aller siste fartøyet i en lang rekke med stolte fjordbåter som har pendlet på Trondheimsfjorden for IDS. Selskapet hadde 113 års fartstid og en mengde båter i drift før ”årene ble tatt inn” for godt.

MS Fjellmann grunstøtte i Steinvika i 1972. Foto: Egge historielag
MS «Fjellmann» grunstøtte i Steinvika i 1972. «Kjell Oskar» forsøkte å trekke «Fjellmann» av grunna, men ble også sittende fast, Foto: Egge historielag
Slepebåten «Lyr» lyktes med å trekke ut «Fjellmann». «Kjell Oskar» kom seg ut av fjæra for egen maskin når floa var på sitt største. Foto: Egge historielag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *